Länsi-Rajan Konkarit 1980-

Länsi-Rajan Konkarien perustava kokous pidettiin 15.04.1980. Läsnä olivat Matti Pajunen, Mauri Kokkonen, Heino Mattinen, Jari Nurkkala, Esa Mäkitalo, Eero Pihlajamaa, Risto Nurkkala, Mauri Häkkinen, Assar Hyvönen, Leo Innanen. Puheenjohtajaksi valittiin Matti Pajunen ja varapuheenjohtajaksi Eero Pihlajamaa. Seura rekisteröitiin virallisesti vasta seuraavana vuonna.

Seuran jääpallotoiminta on kuitenkin paljon vanhempaa perua , sillä jo 1970-luvulla pelattiin jääpalloa usean joukkueen voimin.

TPV:n (nyk. TOPV) jääpallotoiminnan voimakkaasti paisuessa noihin aikoihin, ei kaikille pelaajille riittänyt pelipaikkoja eri ikäryhmien ykkösjoukkueissa, jolloin liiton ja piirin pelejä pelattiin TPV 2 tunnuksen alla. Koska kakkosjoukkueessa pelaaminen saattoi monesti tuntua alentavalta, niin keksittiin LRK.

Nimen kehitti tunnettu porilainen jääpallomies ja myöhemmin huippuerotuomari Kalevi Ruuttu, joka Poriin oli perustanut veteraanivetoisen " Länsi-Rannikon Konkarit" nimisen jääpallojoukkueen.

Ensimmäiset talvet

LRK aloitti sarjatoiminnan edustusjoukkueella ja kolmella juniorijoukkueella. Liikkeelle lähtöä helpotti se seikka, että vetäjiksi saatiin kokeneita jo alansa hallitsevia juniorivalmentajia kuten Veikko Koppari, Reijo Kinos, Pauli Kalliosalo, Jukka-Pekka Leiviskä, Seppo Heiskanen, Raimo Mällinen ja Kauko Nyberg, joka näihin päiviin asti on jatkanut uraansa, viimeksi erotuomarina.

Suomen jääpalloliitto valitsi Veikko Kopparin vuoden juniorivalmentajaksi vuonna 1989.

Ensimmäinen Suomen mestaruus tuli seuralle vuonna 1984, jolloin D-juniorit veivät kirkkaimman mitallin.

E-juniorit voittivat mestaruuden 1985,

B-juniorit vuonna 1988 ja

A-juniorit peräkkäin vuosina 1989 ja 1990.

Seuran varsinaiset tähtihetket osuvatkin 1980-luvun loppuun ja 1990-luvun alkuun., jolloin LRK tulosten valossa oli Lapin läänin johtava jääpalloseura junioripuolella.

Kansainvälinen toiminta

Raja on aina ollut elvyttävä tekijä Torniolaaksossa. Näin on ollut asianlaita myös urheilussa. Kalottiotteluja jääpalloilussa käytiin jo 1940-luvun lopulta lähtien, ja 1950- ja 1960-luvuilla piirien ja seurojen välinen ottelutoiminta Torniojoen molemmin puolin lisääntyi entisestään. Voidaan sanoa, että yhteistoiminta ruotsalaisten kanssa auttoi pelastamaan jääpallotoiminnan Lapissa vuosituhannen lopussa, jolloin jääpalloseurojen lukumäärä niin meillä kuin Norrbottenin ja Västerbottenin läänin alueilla dramaattisesti laski.

Yhteiset sarjat niin seniori kuin junioripuolella ovat vuosia olleet arkipäivää, ja 2006 syksyllä ensikerran eräs ruotsalaisjoukkue pyysi päästä B-junioreillaan Suomen yksilohkoiseen sarjaan. Matkat ovat Suomessakin pitkät, mutta Ruotsissa tässä tapauksessa vieläkin pidemmät.

LRK osallistui 1980 ja 1990 luvuilla hyvällä menestyksellä eri puolin Ruotsia palattuihin kansainvälisiin junioriturnauksiin. A-juniorit kävivät pariinkin otteeseen Tornion ystävyyskaupungissa Vetlandassa ja voittivat mm. tuoreen Ruotsin A-junioreiden mestaruuden voittaneen joukkueen.

B-juniorit vierailivat hyvällä menestyksellä muutaman kerran Uppsalassa Siriuksen järjestämissä turnauksissa, 

D-juniorit osallistuivat pariin otteeseen Borlängessä pelattuihin 24:n joukkueen turnauksiin, voittaen sen kerran 1986.

Joka talvi oli joukkue pelaamassa jossainpäin Ruotsia järjestetyissä turnauksissa.

Sinivalkoisissa paidoissa

Ensimmäiset Suomen maajoukkueeseen valitut seuramme pelaajat olivat Jorma Salmela ja Jukka-Pekka Keskitalo, jotka pelasivat alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa 1985.

Seuraavana tulivat kuvioihin mukaan Kari Perkaus ja Mika Ulander alle 17- ja alle 19-vuotiaiden tasolle.

Pian sen jälkeen Marko Miinala ja Vesa Vuokila aloittivat mittavan uransa Suomen eri jääpallomaajoukkueisssa.

Pasi Hiekkanen, Markus Hiukka, Petri Kvist ja Petri Perkaus tulivat maajoukkuekuvioihin mukaan 1990-luvun alussa.

Toistaiseksi viimeisimmät LRK:n maajoukkuetulokkaat ovat Sakari Heiskanen,Pekka Hiltunen, Antti Ekman, Mikko Lukkarila ja Marko Herajärvi.  

Vuoden 2004 maailmanmestarit

Suomen A-maajoukkueen toistaiseksi ainoa maailmanmestaruus on kohta 6 vuoden takaa.

Ruotsissa pelatussa MM-kisoissa Suomi selviytyi jännittävien vaiheiden jälkeen loppuotteluun, missä se yllätti ennakkosuosikin Ruotsin 5-4 tuloksella.

Joukkueessa pelasi neljä LRK:n kasvattia Pasi Hiekkanen, Markus Hiukka, Marko Miinala, Vesa Vuokila, kun taas sellaisista suurista jääpallokeskuksista kuin Helsingistä ja Oulusta oli mukana vaín 1-2 pelaajaa kaupunkia kohden.

Miesten MM-kisoissa on edellämainittujen lisäksi pelanneet seuramme kasvatit ennen ja myöhemmin:

Heikki Hyvönen, Kari Perkaus, Antti Ekman, Pekka Hiltunen, Mikko Lukkarila ja Marko Herajärvi, Sami Harjuoja.

 

LRK Vietti 25-vuotis juhliaan juhlaottelun merkeissä 02.11.2006

Puheenjohtaja Matti Pajunen kirjoitti juhlalehdessä seuraavaa:

Haluan kiittää kaikkia niitä tahoja, jotka ovat nyt- ja osin jo vuosienajan- auttaneet meitä matkalla tähän juhlapäivään. Tornion kaupunki ja sen henkilökunta- sekä viime talvina KTK/Vallot- ovat pitäneet kotikenttämme Putaan jääpallokentän hyvässä kunnossa.

TEK:n jääpalloerotuomarit ovat pakkasilla sekä turussa ja tuiskeessa lämminmehukorvauksella hoitaneet otteluiden tuomaroinnit.

Kiva nähdä että tässäkin juhlaottelussa seuramme kasvatit ja nykyiset Bandyliigan huipputuomarit Petri Kuusela ja Toni Mikkola yhdessä MM-kisatuomarin Keijo Hyvärisen kanssa pukevat erotuomaripaidan päällensä tähänkin otteluun.

Pelaajien vanhemmat  ovat kotiotteluissa huolehtineet sivulaitojen paikalleenpanosta/ poisottamisesta ja vierasotteluissa kuljetuksista.

Juhlajulkaisussa ilmoituksillaan juhlaottelun mahdollistaneet monet urheiluystävälliset yritykset ja yhteisöt ovat samoin jo vuosia olleet hyviä yhteistyökumppaneita.

Toivon tilanteen jatkuvan sellaisena vastaisuudessakin.

Erityisesti haluaisin vielä kiittää LRK:n entistä junioria Petri Kärkkäistä, jonka idea koko juhlaottelu on. Helsingistä käsin- ja välillä täälläkin käyden- hän on ammattilaisen otteella monin tavoin auttanut ilmoitus - ym. asioissa.

Toinen entinen juniori Jukka-Pekka Leiviskä (Jukkis) on kerännyt pelaajia meille ympäri Suomea ja Ruotsia. Kukaan mukaanpyydetyistä ei kieltäytynyt, paitsi Kalle Palander, mutta hänellä oli laillinen(kilpailu)este.

Pirkkiössä 2.11.2006

Matti Pajunen

LRK:n pj. 1980-2010-....

 

LRK 2006-2011

Noista kultaisista ajoista on toimintamme malkoisesti hiljentynyt. Kauden 2006-2007 SJPL:n ja sen Lapin piirin eri sarjoihin lähdemme mukaan kolmella joukkueella piiri- ja SM-karsintasarjoihin ja lisäksi kahdella nuorimmalla joukkueella vain piirisarjaan. A-juniorit käyvät vielä pelaamassa eri kaukalopalloturnauksissa, mutta edustusjoukkuetta miesten tasolla ei meillä enään moneen vuoteen ole ollut.

Piirin kaukalojaapalloturnaukset Haaparannan jäähallissa kuuluvat Lapin piirin perinteen syyskauden avaukseen. 

Kaudella 2009/2010 Jussi Harjuoja ja Heikki Kerkelä toimivat -00 ikäluokan parissa.

Pojat pitivät huolen siitä että jatkossakin LRK kasvattaa apuja Suomen Jääpallomaajoukkueen käyttöön... tsemppiä pojat...

Kaudella 2010/2011 entinen LRK.n juniori ja B ja A - SM mitallit LRK.n riveissä voittanut Pasi Hiltunen saatiin junioripuolelle valmentajaksi. Pasi on niittänyt mainetta ja kunniaa myös naapuriseura Topv.n riveissä luotsaamalla ToPV:n pojat mestareiksi 2008/09 kaudella E-junioreiden kisoissa Putaan kentällä. Kausi toi kasvattajaseuransa E-junioreille yhdessä Tuomo Eskelisen kanssa Imatralla SM-pronssia. Mitalli oli pitkästä aikaa mukava lisäpotkua antava elementti, pitkään kestäneen nuorisotyön jatkeeksi. Odottelemme lisää menestys tarinoita.

 

LRK 2012-2017

Kaudella 2012/2013 LRK:lla oli yksi joukkue D-junioreiden SM-kisoissa (Pori), sijoittuen hienosti neljänneksi. Joukkueen valmennuksessa oli mukana Jussi Harjuoja. Lisäksi seuralla oli kaksi joukkuetta E-junioreiden SM-kisoissa (Oulu), joista toinen sijoittui neljänneksi ja toinen yhdenneksitoista. Neljänneksi sijoittunut joukkue oli pääosin -02 ikäryhmän pelaajia ja toinen joukkue lähinnä -03/-04 poikia, jotka hakivat kokemusta seuraavaa kautta ajatellen. E-junioreiden valmennuksesta vastasivat Petri Kuusela ja Janne Alatalo. F-juniorit pelasivat kauden aikana Norrbotten-sarjaa yhdellä joukkueella.

Tammikuun (2013) lopussa seuralta osallistui kaksi joukkuetta Sandvikenissa pidettävään Knatten-Cupiin. Turnaus oli pelaajille, valmentajille sekä vanhemmille ikimuistoinen - pelit pelattiin Göransson Areenalla (sisähalli). 

Kausi 2013/2014 käynnistyi syyskuussa pelattavalla kaukalojääpalloturnauksella. Harjoituksia jatkettiin salibandyä pelaamalla jäiden tuloon asti. Uusia pelaajia saatiin mukavasti toimintaan mukaan - hienoa. P13 SM-sarjaan osallistui yksi joukkue ja yksi joukkue P11 SM-kisoihin. Lisäksi P9 joukkue pelasi Norrbottenin sarjaa (turnausmuotoinen), valmentajana toimi Kai Ekman. D-junioreiden valmennuksesta vastasivat Petri Kuusela, Paulus Pörhölä sekä Janne Alatalo. E-junioreiden valmennuksesta vastasivat Petri Kuusela ja Janne Alatalo.

Kaudella 2013/2014 LRK P13 joukkue sijoittui neljänneksi SM-lopputurnauksessa Haaparannassa. P11 joukkue saavutti SM-hopeaa Helsingissä pidetyssä SM-lopputurnauksessa 8.-9.3.2014.

Matti Pajunen nimettiin Jääpallon Kunniagalleriaan

Suomen Jääpalloliitto on toisella nimeämiskierroksella kutsunut Matti Pajusen Jääpallon Kunniagalleriaan. Toisella kierroksella nimettiin kaikenkaikkiaan kymmenen uutta henkilöä, jolla on takana merkittävä pelaaja- ja toimijahistoria jääpallon parissa.

Jääpalloliiton sivuilta Matti Pajusesta:

Matti Pajunen on Tornion jääpallon arvostettu grand old man. Hän on toiminut aktiivisesti Tornion Palloveikkojen jääpallossa yli 20 vuotta ja ollut seuran puheenjohtajana 1974–1982. Pajunen oli myös aloitteen tekijänä ja perustajajäsenenä, kun Länsi-Rajan Konkarit perustettiin 1982. Hän on toiminut LRK:n puheenjohtajana alusta alkaen ja toimii mainitussa tehtävässä edelleen. Pajunen on ollut erityisen aktiivisesti kehittämässä Tornion alueen junioritoimintaa ja tehnyt nuorten tasolla paljon yhteistyötä ruotsalaisten seurojen kanssa. Merkittävä osa tätä työtä oli ns. rajaliigan luominen, joka loi pohjaa sille menetykselle, jota torniolainen jääpallo – ja myös Suomen maajoukkue – on kantanut erityisesti 1990- ja 2000-luvulla. Pajunen on toiminut myös Jääpalloliiton Lapin piirin pitkäaikaisena puheenjohtajana. Hän on ollut useana vuonna nuorten maajoukkueiden joukkueenjohtajana. 

LRK pelaa Bandyliigaa kaudella 2017-2018

LRK perustaa edustusjoukkueen kesällä 2017. Joukkueen puuhamiehinä toimii Pasi Hiltunen ja Jukka-Pekka Leiviskä. LRK edustus haki liigapaikkaa liittohallitukselta. Lisäksi jokaisen liigaseuran hyväksyntä vaadittiin LRK:n liigapaikkaan.

Suomen Jääpalloliiton liittohallitus on kokouksessaan 12.6.2017 käsitellyt LRK:n liigapaikkahakemuksen. Liittohallitus oli tyytyväinen selvitykseen ja hakemus on tehty sääntöjen mukaisesti ennen 1.7. joten liittohallitus hyväksyi LRK:n Bandyliigaan kaudelle 2017-18.

LRK on 60. joukkue, joka tulee pelaamaan jääpallon korkeimmalla sarjatasolla.